Nieuws

Kandidaten 39ste bestuur JD Groningen

Voor het 39ste bestuur van de Groningse Jonge Democraten hebben zich de volgende leden gekandideerd:

  • Matt Veerkamp voor Voorzitter
  • Marc Kooij voor Algemeen Secretaris
  • Jelke Take voor Penningmeester
  • Max Valk voor Commissaris Politiek
  • Jan Willem Leeuwma voor Commissaris Organisatie
  • Susanne Kuin voor Commissaris Organisatie
  • Arjan de Boer voor Commissaris Promotie

Voor de motivaties van de kandidaten klikt u hier. Klik hier voor PDF.

Het 39ste bestuur zal tijdens de AAV van 20 juni gekozen worden. Meer informatie over deze AAV vindt u hier.

‘JOVD gelooft in een papieren werkelijkheid’

De Jongerenorganisatie voor Vrijheid en Democratie in Groningen pleit voor het stopzetten van de bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De Jonge Democraten Groningen vinden dit onwenselijk en denken dat dit ervoor zorgt dat de illegale vluchtelingen uit beeld verdwijnen en in het illegale circuit terecht komen.

Volgens de JOVD Groningen kost de opvang op jaarbasis 3 miljoen euro. De Jonge Democraten vinden dit een acceptabele prijs voor de opvang van deze mensen. “Wij vinden dat ieder mens, dus ook uitgeproduceerde vluchtelingen, recht heeft op tenminste een aantal basiscondities voor een fatsoenlijke periode in Nederland, zoals een bed, bad en brood”, aldus Johan Visser. De Jonge Democraten pleiten niet voor ongelimiteerde opvang van iedereen. Zo stelt Visser: “Natuurlijk moet er gezorgd worden voor een fatsoenlijke terugkeer wanneer mensen uitgeprocedeerd zijn.”

Tevens kopt de landelijke krant Trouw vandaag dat het isolement van uitgeprocedeerde asielzoekers een belangrijke bijdrage kan leveren aan radicalisering. “Dat is iets wat we met een relatief kleine investering kunnen voorkomen”, aldus Johan Visser. “Mensen blijven in beeld, kunnen worden voorbereid en kunnen vanuit Nederland regelingen treffen voor hun terugkeer”. De bed-bad-broodopvang sluiten is dus de ogen sluiten voor de werkelijkheid.

Jonge Democraten lappen ramen stadshuis voor meer transparante overheid

De Jonge Democraten Groningen lappen maandag (6 maart 2017) tussen 12:00 en 14:00 de ramen van het Stadshuis in Groningen om aandacht te vragen voor het belang van een transparante overheid. De Jonge Democraten zijn van mening dat de overheid nog steeds te weinig gegevens uit eigen beweging openbaar maakt en dat aanvragen op grond van de wet openbaarheid bestuur (WoB) vaak onnodig worden tegengewerkt. Dit schaadt het vertrouwen in de democratie en is schadelijk voor de Nederlandse rechtstaat.

              Onlangs bleek uit een onderzoek van NRC naar het nieuwe persoonsgebonden budget van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) dat journalisten ernstig in hun werk worden belemmerd doordat grote delen van de opgevraagde documenten zwart worden gemaakt.

“Een democratie waarin geen effectieve controle van journalisten mogelijk is, kan geen rechtstaat heten.”, aldus afdelingsvoorzitter Johan Visser, “De overheid is er voor de burger en moet de samenleving dus ook van de benodigde gegevens voorzien op basis waarvan deze het beleid kan beoordelen.”

Het nieuw ingediende Wetsvoorstel Open Overheid van D66 en Groenlinks die nu voor de Eerste Kamer ligt maakt goede stappen. Maar het belangrijkste is dat nu eindelijk eens de gesloten bestuurscultuur moet plaatsmaken voor een transparante, waarin bestuurders niet alle mogelijkheden benutten om gevoelige gegevens te laten verdwijnen, maar waarin zij deze actief en zoveel mogelijk ongecensureerd openbaar maken.

Jonge Democraten roepen ‘De Dees’ uit tot beste coffeeshop van Groningen

De Jonge Democraten Groningen hebben afgelopen maand de coffeeshops in de binnenstad van Groningen getest. De Jonge Democraten zijn voorstander van de legalisatie en regulering van drugs. Om de overheid hierbij een handje te helpen hebben ze getest of de coffeeshops in Groningen aan de wettelijke regels voldoen. Daarvoor zijn zes coffeeshops in de binnenstad bezocht om zo een beeld te krijgen van de kwaliteit van de shop. Aan de hand van vooraf opgestelde criteria, die bijvoorbeeld met de veiligheid, maar ook met de sfeer te maken hebben, zijn de shops beoordeeld.

Coffeeshop ‘De Dees’ kwam hierbij als beste uit de bus. Vooral de klantvriendelijkheid, het grote aanbod en de kwaliteit van de wiet zorgden ervoor dat de JD Groningen ‘De Dees’ heeft uitgeroepen tot beste coffeeshop van Groningen. De tweede plek was voor coffeeshop ‘De Clown’, de winnaar van twee jaar geleden. Ook in deze shops hing een goede sfeer en was het personeel klantvriendelijk. ‘Door het testen van de verschillende coffeeshops werd het ons nogmaals duidelijk dat het softdrugsbeleid in Nederland volstrekt achterhaald is’, aldus voorzitter Johan Visser.

De Jonge Democraten staan een nieuw drugsbeleid voor, waarbij drugs gedecriminaliseerd én gereguleerd worden. Daarbij is het beschermen van de volksgezondheid erg belangrijk. Voorzitter Johan Visser: ‘Doordat de drugs nu illegaal moeten worden ingekocht is er geen controle mogelijk op de kwaliteit, waardoor de volksgezondheid in het geding is. Na regulering kan hier toezicht op worden gehouden.’

Ook kan er, als de drugs gelegaliseerd zijn, betere voorlichting komen over de gevolgen van drugs. Ook de zorg voor verslaafden kan verbeterd worden als verkoop, bezit en gebruik niet meer strafbaar zijn. ‘We zijn geen voorstanders van het gebruik van drugs. Maar mensen zullen het toch gaan doen. Laten we dan tenminste de consument beschermen, hier is de gehele samenleving mee geholpen.’

Oorspronkelijke publicatie - 10-2-2017

Haren, het is mooi west

Groningen 17 januari 2017 - Na de struisvogelpolitiek die Haren bedrijft, lijkt het villadorp nu wakker geschud en mag het zich woensdag aanstaande verdedigen tegen een eventuele herindeling. Zoals door anderen terecht omschreven past Haren ‘ouderwetse dorpspolitiek toe’. De Jonge Democraten vinden dat de herindeling door moet gaan om de toekomstige bestuurskracht van Haren te waarborgen en veranderen daarom alvast het plaatsnaambord bij de rijksstraatweg.

Nu de positie van Haren steeds onhoudbaarder blijkt, lijken de partijen zich in te graven om vervolgens niet meer te onderhandelen. Voor- en tegenstanders mogen zich morgen in de provinciale staten verdedigen. Toch lijkt de herindeling een gelopen wedstrijd. De houdbaarheid van de coalitie in haren is discutabel en deze wringt zich in allerlei bochten en citeren selectief de gepubliceerde rapporten. Context wordt vergeten en er wordt alleen naar de korte termijn gekeken. “Politiek op basis van sentiment en gevoel moet niet de leidraad zijn voor een gezonde gemeente”, aldus afdelingsvoorzitter Johan Visser.

Haren lijkt dit zelf ook in te zien, en is zich bewust van de regionale samenwerking waar ze niet onderuitkan, zoals bijvoorbeeld de grootstedelijke regio Groningen- Assen. Lege uitspraken zoals meer samenwerking met gemeente Tynaarlo op het gebied van afvalbeheer worden lek geprikt, als blijkt dat dit uitbesteed wordt aan gemeente Groningen.

De fusie lijkt onvermijdelijk om Haren gezond te houden, aldus de Jonge Democraten. Haren, het is mooi west.

Nieuws

Kandidaten 39ste bestuur JD Groningen

Voor het 39ste bestuur van de Groningse Jonge Democraten hebben zich de volgende leden gekandideerd: Matt Veerkamp voor Voorzitter Marc Kooij voor Algemeen Secretaris Jelke Take voor Penningmeeste...

Lees meer...

Weblog

Twinning Edinburgh

Op 28 april begon ons avontuur naar Edinburg, de hoofdstad van Schotland. Schotland is, in ieder geval op dit moment, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Met dank aan de organisatorische vaardig...

Lees meer...

dinsdag 05 september 20:00
Introborrel voor nieuwe (en oude) leden - Groningen
zaterdag 09 september 10:00
Septembercongres - Landelijk
dinsdag 12 september 20:00
In gesprek met... - Groningen
dinsdag 19 september 20:00
Inhamerings-AAV - Groningen
dinsdag 26 september 20:00
Actualico - Duurzaamheid - Groningen

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookTwitter

© 2017 Jonge Democraten