#

Winst bij de Groninger Debatwedstrijd

25 Mrt 2012

Donderdag 22 maart vond er de 'Groninger debatwedstrijd' plaats waar verschillende jongerenverenigingen uit Groningen aan deelnamen. De wedstrijd werd georganiseerd door debatvereniging Kalliopé, maar de skills van de JD'ers konden hen overwinnen: Carlo Schimmel en Hannelore Vanderveen sleepten de winst in de wacht!

 

(Links Hannelore Vanderveen en Carlo Schimmel, het winnende team namens de JD Groningen.)

De georganiseerde debattrainingen van de afgelopen tijd hebben donderdag 22 maart hun vruchten afgeworpen toen het team van Carlo Schimmel en mij de winst in de wacht heeft gesleept bij de Groninger Debatwedstrijd van GDS Kalliope!

De Jonge Democraten Groningen vaardigden bij de debatwedstrijd twee teams af, het team van Leon Ploegstra en Daan Timmer en het team waar ik deel van was, samen met Carlo. In tegenstelling tot het team van Leon en Daan, hadden Carlo en ik ons prima voorbereid op de zeven stellingen waar we over zouden debatteren, die ons van tevoren waren medegedeeld door Kalliope. De dinsdag voor de wedstrijd kregen we de derde debattraining van Jeroen Dokter, waar we kennis maakten met het model waarin we zouden debatteren die donderdag. We gingen ook al oefenen met de desbetreffende zeven stellingen, dus we waren goed klaargestoomd. Maar voor hoogmoed komt de val, dus mijn verwachtingen op een overwinning stonden nog op nul.

De avond begon om 18.30u op het Praedinius Gymnasium en na een korte inleiding gingen we van start! Er waren drie rondes waar alle teams tegen elkaar zouden strijden, waarna de finale volgde met enkel twee teams. Iedere ronde werd er een stelling behandeld: in ronde 1 de stelling ‘Basisscholen en middelbare scholen moeten zelf kunnen bepalen of zij de evolutietheorie onderwijzen’, in ronde 2 de stelling ‘Het betalen van losgeld moet strafbaar worden gesteld’ en in ronde 3 ‘Het creëren van “donor broers/zussen” moet worden toegestaan’. Allemaal lastige onderwerpen, en het werd nog lastiger doordat van tevoren werd gezegd of je er voorstander of tegenstander van was, ongeacht je eigen mening over het punt.
In ieder debat van elke ronde werd er een winnaar vastgesteld en werd je feedback gegeven door de jury op de kwaliteit van het debat. Carlo en ik hadden in ronde 1 als oppositie gewonnen, in ronde 2 als propositie verloren en in ronde 3 hadden we als oppositie weer gewonnen. Gelukkig was er geen enkel team dat drie keer had gewonnen, dus we maakten nog steeds kans als finalisten, ondanks een verloren debat (we hadden deze trouwens verloren van het team waarin JD’er Dennis Metselaar in zat, dus deze nederlaag konden we behappen). De keuze tot finalisten werd namelijk gebaseerd op je individuele punten, wat dus verliezers van een heel goed debat nog wel enige voorrangspositie geeft ten opzichte van winnaars van een beroerd debat. Carlo en ik hadden blijkbaar veel individuele punten gescoord, want opeens stonden we in de finale!
We moesten tegen de JOVD strijden, en wij waren de tegenstanders, dus oppositie van de stelling ‘Het vetorecht binnen de VN Veiligheidsraad moet worden afgeschaft’. Dit debat hadden we de dinsdag ervoor ook al gevoerd, dus met onze voorbereiding zat het wel snor. De JOVD’ers vormden een krachtig team, dus het was een spannend debat, maar toch hebben de liberale JD’ers het van de liberale JOVD’ers gewonnen! Een hele eer natuurlijk, die vervolgens door een grote beker en de felicitaties van rector magnificus Elmer Sterken werd bevestigd.

Al met al weer een geslaagde avond voor ons als Jonge Democraten Groningen! Wil je in het de JD bekrachtigen en ook kans maken op een overwinning bij het debatteren? Kom dan naar onze vierde en laatste debattraining van dinsdag 10 april in Café Wolthoorn & Co, waar we onder andere de voorrondes gaan houden voor de debatwedstrijd van alle afdelingen van de JD zaterdag 12 mei in Utrecht!

Hannelore Vanderveen is Secretaris Promotie

 

Categorie: Weblog