#

Verslag over het voorjaarscongres

24 Apr 2012

13 t/m 15 april was het zover: het Voorjaarscongres van de JD, een van de allerleukste activiteiten van het jaar. Dit keer een blog van een nieuw lid: Adriaan van Elk. Adriaan was nog maar net lid en ging gelijk mee naar het congres om mee te denken over de politieke lijn van de JD en natuurlijk alle leuke feestjes mee te maken. Lees verder voor zijn verslag!

Op vrijdag 13 april stapte ik in de trein naar Utrecht, op weg naar mijn eerste congres van de Jonge Democraten! Ik was toen net twee maanden lid van de Jonge Democraten Groningen en wist nog niet goed wat mij te wachten stond. In de trein onderweg naar Utrecht probeerde ik me voor te stellen wat het congres zou inhouden. Ik vroeg me ook telkens af waarom het thema 'Lekker Rechts' was. Ik wist dat Tweede Kamer- en Provinciale Statenlid, Hero Brinkman zou komen, wie net uit de PVV is gestapt. In hem was ik erg geïnteresseerd, want ik wilde graag zijn politieke ideeën horen en hem eventueel een vraag stellen (wat ik uiteindelijk ook heb gedaan). Tijdens het congres heb ik ook meegedaan aan mijn eerste flashmob, waar ik zelfs naar afloop Alexander Pechtold voorbij zag lopen! Zou dit toeval zijn geweest, vraag ik me af?

Toen ik eenmaal was ingecheckt in het hostel waar ik verbleef, ging ik bijna meteen met een groepje door naar de Winkel van Sinkel voor het pré- congresdiner, waar we heerlijk hebben gegeten. Hierna gingen we op naar het feest bij Café Hofman, waar de sfeer goed was, waar ik veel nieuwe mensen heb ontmoet en waar ik gedanst heb met veel mensen uit mijn afdeling.

Op zaterdag ging ik vooraf aan de plenaire zitting naar de informatieronde voor nieuwe leden. Hier werd goed uitgelegd wat me wachten stond tijdens het congres en wat ik precies kon doen. Na de openingsspeech van Jeanne uit Utrecht kwam de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, een speech houden, waardoor ik leerde over de geschiedenis van Utrecht en het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Tijdens het congres werden er veel moties, amendementen en resoluties besproken en aangenomen. Ik vond ze actueel en interessant, en hoe ze werden besproken vond ik indrukwekkend. Het was voor mij iets totaal nieuws; ik heb deelgenomen aan het MEP (Model European Parlament) met school en vond deze manier van het congres veel inhoudelijker en aangenamer. De onderwerpen die werden besproken, zoals pedofilie, had ik nooit verwacht bij dit congres, omdat ik het een erg ingewikkeld onderwerp vond. Ik was dan ook blij verrast dat de Jonge Democraten gestemd hebben voor een progressieve aanpak hiervoor.

Ik vond ook de uitreikingspeech van de Jan-Willem Bertendsprijs door his truly erg leuk. Hij hield, ondanks de technische problemen, een leuke speech over onder andere de kunst van het speechen, G500, zijn verleden, de Jonge Democraten en Jasper Jongmans, aan wie de prijs uitgereikt werd door zijn grandioze inzet voor de ICT-team van de Jonge Democraten.

Op zondag kwamen de verkiezingen van het Landelijk Bestuur, de Kascommissie en de DEMO aan bod. Hieruit bleek dat Dirkjan Tijs de nieuwe Secretaris Politiek werd, Steve Bertens de functie van Secretaris Scholing & Vorming op zich zou nemen, Pauline Kastermans de nieuwe Internationaal Secretaris is, Kharina Tromp een nieuwe lid is van de KasCo en Tim Jansen nu hoofdredacteur van de DEMO zal worden. Op zondag kwamen er ook de organimo’s; dit was ook heel nieuw voor mij. Een interessante organimo was ORG-08 Ode aan de Vreugde. Ik ben benieuwd wat het resultaat zal worden, krijgen de Jonge Democraten een eigen lied?

Ik kan zonder enige twijfel zeggen dat het Voorjaarscongres een leuke en leerzame ervaring was en dat ik niet kan wachten tot het Najaarscongres in Rotterdam! Ik zou elke Jonge Democraat aanraden te komen bij de volgende congres, al dan niet in Groningen.

Door Adriaan van Elk, nieuw lid bij de Afdeling Groningen.

 
Categorie: Weblog