#

Twinning Edinburgh

14 Jun 2017

Op 28 april begon ons avontuur naar Edinburg, de hoofdstad van Schotland. Schotland is, in ieder geval op dit moment, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Met dank aan de organisatorische vaardigheden van onze Commissie Internationaal verliep onze vliegreis en aankomst in het hostel nagenoeg vlekkeloos!

Nadat iedereen zijn kamer in het hostel aangewezen had gekregen gingen we op pad om de Schotse hoofdstad te verkennen. In het centrum van de stad hadden we ’s avonds een ontmoeting met de Schotse tak van de Young Liberals, de jeugdafdeling van de Liberal Democrats. De Liberal Democrats is, zoal de naam al doet verklappen, een liberale partij in het Verenigd Koninkrijk. De partij is zowel tegenstander van de Brexit als tegenstander van een eventuele Schotse onafhankelijkheid. Onder het genot van Schotse drankjes en eten konden wij kennis opdoen van de politieke situatie in Schotland. De grootste partij van Schotland, de Scottish National Party, wil in navolging van de Brexit een tweede referendum organiseren over Schotse onafhankelijkheid. De gezelligheid mocht niet stoppen in het restaurant dus onze gastheren en -dames namen ons mee naar het mooie Teviot Row House: het oudste studentenuniegebouw in de wereld!

29 April

De volgende dag was het ochtendprogramma vrij. De meesten van ons maakten van deze winderige ochtend gebruik om hun sportieve kant te (her)ontdekken door middel van de beklimming van de Arthur's Seat, een heuvel die zo'n 250 meter boven de stad uittorent. Hierna stapten wij als Fitte Democraten door naar het Schotse parlement. In het Schotse parlement stond een groep Young Liberals uit de stad en uit Glasgow ons op te wachten om samen een groepstoer te doen door het Schotse parlement. De dame die ons rondleidde wist onze alle ins en outs van het gebouw en de Schotse politiek te vertellen. Zo leerden wij over de architectuur van het pand, maar ook over het groeiende aantal bevoegdheden dat het Schotse parlement sinds 1999 toegewezen heeft gekregen. Na deze informatieve middag nam ons Schotse gezelschap ons mee naar een bar waar wij gezellig konden napraten. Het avond programma was divers: eten, politiek en natuurlijk Schotse drankjes…

30 April

En toen was het al weer zondag… Op papier onze vrije dag, maar rustig was het allerminst. Wie puf had ging ’s ochtends mee met een ondergrondse stadswandeling door de zogeheten Real Mary’s King Close, een nauw stelsel van kamers en bezienswaardigheden. Een tourguide die tot vermaak of lichte ‘cringe’ een uur lang ‘in character’ bleef vertelde ons hierbij over de geschiedenis van Edinburgh, zo leerden wij dat een derde van de inwoners van de stad ten tijde van de pest was overleden. Tegelijkertijd bezocht een ander deel van de groep het mooie en gevarieerde Schotse Nationale Museum met delen gewijd aan de nationale geschiedenis maar ook bijvoorbeeld mode en wetenschap. De echte stoere dames en heren volgden aan het begin van de middag een whiskytour (let wel whisky is Schots, de Ierse variant heet… whiskey). Hier leerden we hoe whisky wordt gemaakt en hoe de smaak ervan aanzienlijk verschilt afhankelijk van uit welk deel van Schotland het afkomstig is.  Hierop volgde een bezoek aan het kasteel van Edinburg. Alhoewel het kasteel van de binnenkant wat teleurstellend was, bood het wel een geweldig uitzicht over de stad. Bovendien weet JD Groningen zich natuurlijk altijd wel te vermaken! Na het middagprogramma hebben we het weekend afgesloten met een gezamenlijk diner. Het avondprogramma was geheel vrij: terwijl de een om 11 uur in slaap viel met een goed boek, stond de ander om drie uur nog te genieten van het Edinburghse nachtleven. Voor elk wat wils…

1 Mei

Onze vliegreis terug ging voorspoedig. Wel was het jammer dat we drie uur langer moesten doorbrengen op het toch niet al te inspirerende vliegveld van Edinburgh. Maar natuurlijk hadden wel elkaar voor vermaak en goede gesprekken.

Onze zusterorganisatie in Schotland gaat een bijzonder tijd tegemoet. De krappe meerderheid van de stemmers in het Verenigd Koninkrijk hebben gekozen voor Brexit. Iets waar de Young Liberals, eigenlijk de meeste jongeren en studenten, faliekant tegen zijn en waren. Tegelijkertijd is er een significante groep Schotten die denk het beter te hebben als Schotland onafhankelijk zou zijn. Ook dit zien de Young Liberals niet als een stap in de goede richting. We zullen de ontwikkelingen aldaar met veel interesse blijven volgen!

Categorie: Weblog