#

The Iron lady: bioscoopbezoek met de JD

18 Jan 2012

Naast dat de JD een politieke jongerenorganisatie is, is de JD natuurlijk ook een hele gezellige groep jongeren bij elkaar! Als laagdrempelige inkomer van het nieuwe jaar gingen de Jonge Democraten van Groningen naar de bioscoop om de film 'The Iron Lady' te zien: ze voerde een conservatief beleid dat ver van ons liberalen af ligt.

 

Door een wat rommelige aankomst veroorzaakt door het strokende treinverkeer van de NS, was ik gisteravond nog maar net op tijd in bioscoop Pathé bij de film ‘The Iron Lady’. Na ons geïnstalleerd te hebben op de achterste rij van een bijna volle bioscoopzaal, kon de film beginnen.

Van tevoren waren er door ons al wat meningen uitgewisseld over verschillende recensies, maar natuurlijk hebben we nu, na het zien van de film, pas recht van spreken. We hadden al vernomen dat de gerenommeerde Meryl Streep een Golden Globe in de wacht sleepte voor haar vertolking van de hoofdrol van Margaret Thatcher. Nog een goede reden om te gaan, leek ons! De film gaat over het leven van de voormalige premier van Groot-Brittannië, Margaret Thatcher. Thatcher stelde zich als eerste jonge vrouw verkiesbaar als leidster van de Conservatieve Partij; een eerbiedwaardige daad, zou ik zo zeggen. Echter, haar beleid was grotendeels gericht op haar streven zich te bewijzen in een mannenwereld, waardoor ze uiteindelijk doorschoot in haar ambitie en alleen overbleef. De film schetst een tragisch beeld van een oude vrouw die langzamerhand begint door te draaien.

Dat Thatcher een grote rol heeft gespeeld in de politiek van Groot-Brittannië mag duidelijk wezen, maar als sociaal-liberaal had ik toch wel mijn bedenkingen bij haar conservatieve beleid. Alle burgers dezelfde hoeveelheid belasting laten betalen, oorlog voeren in tijden van enorme crisis, de vergadering aflassen omdat een minister ‘commissie’ met één -m heeft geschreven; ik zou het niet doen.

Het acteren van Meryl Streep was een knap staaltje werk, maar de verhaallijn was naar mijn idee wat veel gefocust op haar oude leven. Dat ze oud en alleen overblijft vond ik een tragische conclusie voor zo’n gevierde politicus. De les die we hieruit kunnen trekken: blijf vooral genieten en doe het allemaal niet te serieus aan! Lang leve de gezelligheid van de Jonge Democraten!

Hannelore Vanderveen is Secretaris Promotie van de JD Groningen

 Categorie: Weblog