#

Te belangrijk om aan jezelf over te laten

09 Aug 2015

          "Ik stem, misschien, zoals ik denk dat goed is; maar het maakt me niet erg veel uit dat het juiste zal gebeuren. Ik laat het over aan de meerderheid. Door ergens voor te stemmen doe je er niks voor. Het laat slechts zien aan anderen dat je een zwak verlangen hebt dat datgene waarvoor je stemt zal gebeuren." (Henry David Thoreau, De Plicht tot Burgerlijke Ongehoorzaamheid)

Er zijn twee manieren om je idealen na te streven: door er zelf naar te leven, en door anderen van je idealen te overtuigen en zo een verandering op grotere schaal teweeg te brengen. Ik vind beide manieren bewonderenswaardig. Als je idealen hebt, moet je ze nastreven, op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak. Het nalaten van actie op één van beide vlakken kan een bewuste keuze zijn, maar dan moet je je wel afvragen hoe serieus je idealen zijn.

Thoreau pleit vooral voor de eerste manier: actie op persoonlijk vlak. Zijn reden daarvoor is dat sommige dingen te belangrijk zijn om aan de meerderheid, aan de politiek, over te laten. Hiermee ben ik het helemaal eens: het uitbesteden van je geweten aan de politiek is een vorm van luiheid.

            Zelf vind ik bijvoorbeeld kwesties rondom het houden en slachten van dieren voor consumptie erg belangrijk. Toen ik mijn gedachten hierover deelde op Facebook, kreeg ik reacties als:

           “In hoeverre is het stoppen met vlees eten op zichzelf een aanval tegen die kwalijke industrie? …  Als je wilt dat die afzetmarkt helemaal verdwijnt, zul je naast je eigen vegetarisme actie moeten ondernemen om die trend te verspreiden. Ben je hiertoe bereid? Zo niet, waarom ga je dan een eenmansprotest voeren voor dovemansoren?”

“Wil je echt wat doen aan dierleed dan moet je het bij de bron aanpakken”

“[Mee eens, maar:} Verander het sociale denken, verander de industrie”

Met dit soort reacties maak je je er wat mij betreft te gemakkelijk vanaf. Zelfs al kun je niet alles doen, zoals de hele vee-industrie veranderen, dan kun je alsnog iets doen. Om nu even een hele cliché quote te geven: be the change you want to see in the world. Sommige dingen zijn inderdaad te belangrijk om aan de meerderheid of de politiek over te laten.

Op één punt hadden de mensen achter de reacties echter wel gelijk: als je iets echt belangrijk vindt, is het ook te belangrijk om aan jezelf over te laten. Als het je niet uitmaakt wat de meerderheid doet zolang je zelf maar volgens je eigen principes leeft, zoals Thoreau, gaat het je vooral om je eigen onschuld, en niet om dat het juiste gebeurt in de wereld.
            Sommige dingen zijn te belangrijk om aan jezelf over te laten, en dat is precies de reden waarom politieke en maatschappelijke organisaties zo belangrijk zijn. Door lid te worden van een organisatie als de Jonge Democraten kun je werken aan zo’n kwestie die voor jou belangrijk is. Het biedt een platform voor maatschappelijke en/of politieke verandering. Hoewel er natuurlijk nog meer redenen zijn om lid te worden, was dit voor mij zeker één van de redenen. Bij de JD kan je nadenken over wat volgens jou belangrijke issues zijn, en over deze issues in gesprek gaan. Zo kun je mensen overtuigen, of zelf overtuigd worden natuurlijk. Het is een eerste stap richting het overtuigen van de meerderheid en het veranderen van de samenleving.

Categorie: Weblog