#

Persbericht referendum burgemeester

08 Mei 2019

D66-Jongeren: Geef Groningers het laatste woord over hun burgemeester! (*gerectificeerd*)

De Jonge Democraten Groningen, de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66, zijn groot voorstander van meer democratie op het lokale niveau, waar de politiek en de burger het dichtst bij elkaar staan. De burgemeester heeft in zijn of haar gemeente een belangrijke functie, en is voor vele burgers ook een herkenbaar gezicht van de lokale politiek. Kortom, een functie die zich uitstekend leent voor een verkiezing.  Verder is dit, met de recente grondwetswijziging die benoeming van burgemeesters door de koning afschaft, hét moment om te experimenteren met meer democratische manieren om een burgemeester aan te stellen. “Daarom pleiten wij voor een referendum waarin bewoners van de gemeente Groningen hun voorkeur uit kunnen spreken tussen twee burgemeesterskandidaten,” aldus Sander Vellekoop, bestuurslid Politiek van de Groninger Jonge Democraten.

Zoals het er nu uitziet gaat de keuze van een nieuwe burgemeester voor de stad nog steeds op de oude, ondemocratische, manier plaatsvinden. Een commissie van de gemeenteraad zal in samenwerking met de Commissaris van de Koning uit alle sollicitanten achter gesloten deuren twee kandidaten selecteren, waarna door de raad een keuze wordt gemaakt.* Dit proces kan overduidelijk veel democratischer gemaakt worden door de bewoners van de gemeente de kans te geven in een referendum hun voorkeur uit te spreken voor een van deze twee kandidaten, voordat deze aan Den Haag worden voorgedragen. Zo’n referendum zou een unieke ontwikkeling zijn, en zou van Groningen in een klap een voorloper maken in het democratiseren van de lokale politiek. Verder zal het voor Den Haag moeilijk zijn de wil van de Groningers aan haar laars te lappen als er een duidelijke keuze is gemaakt tussen de twee kandidaten, wat ervoor zorgt dat een referendum zeer effectief zal zijn.

Om deze redenen roepen de Jonge Democraten alle partijen in de gemeenteraad op om niet de makkelijkste weg te kiezen bij de keuze voor een nieuwe burgemeester. Laat de gemeente Groningen liever een pionier zijn in het democratiseren van het ambt van de burgemeester. “Het is niet meer dan logisch dat de keuze voor de nieuwe Groninger burgemeester niet in een achterkamertje in Den Haag gemaakt wordt, maar in het stemhokje in Groningen,” aldus Vellekoop.

* In desbetreffende zin stond in de originele tekst dat de keuze door het rijk wordt gemaakt. Dit is gerectificeerd naar de zin waarin staat dat het naar de raad gaat.

Categorie: Weblog