#

Jonge Socialisten en Jonge Democraten op de bres voor toegankelijkheid stemmen

05 Mrt 2018

De Jonge Socialisten (JS) en Jonge Democraten (JD), respectievelijk de jongerenorganisaties van de PvdA en D66 in Groningen en Drenthe, maken zich hard voor het toegankelijker maken van stemmen voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking ervaren uiteenlopende problemen bij het stemmen. Hierdoor wordt het stemmen voor hen bemoeilijkt of zelfs onmogelijk gemaakt. Volgens Julian Bushoff (JS) en Matt Veerkamp (JD) een groot probleem dat snel en grondig aangepakt moet worden.

Dat veel mensen met een beperking moeilijkheden ervaren bij het stemmen, daar kan ook Vincent Blaauw over meepraten. Blaauw is slechtziend en ziet slechts 10% van wat een mens zonder visuele beperking ziet. Blaauw: “Voor mij is het probleem heel concreet: ik kan de stembiljetten niet lezen. Daar horen middelen voor aanwezig te zijn, maar dat is lang niet altijd het geval of toereikend genoeg.”

Niet alleen mensen die slechtziend of blind zijn lopen tegen allerlei problemen aan. Ook mensen in bijvoorbeeld een rolstoel ervaren moeilijkheden als ze gaan stemmen. Stemhokjes die te smal zijn, te hoge drempels of te hoge tafels. Kortom: stemmen is vaak slecht of niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Als het aan de JS en JD ligt moet daar verandering in komen.

Eerder zetten zij zich op uitnodiging van een VN-Panel al in om samen met mensen met een beperking de horecatoegankelijkheid in Tynaarlo in kaart te brengen. Het toegankelijker maken van allerlei zaken, waaronder nu dus ook het stemmen, is een belangrijk punt voor de jongerenpartijen. “Een toegankelijke samenleving kan niet zonder toegankelijk stemmen,” aldus Veerkamp. Bushoff voegt daaraan toe: “Bijna honderd jaar geleden werd het algemeen kiesrecht geïntroduceerd in Nederland. Nu moeten we dat eindelijk ook voor mensen met een beperking in de praktijk brengen en stemmen toegankelijker maken.”

De jongerenorganisaties roepen de gemeentes in Groningen en Drenthe op om zich in te zetten voor het toegankelijk maken van stemmen. “Mensen met een beperking krijgen in het dagelijks leven hulp en hebben hulpmiddelen. Door hulp(middelen) bij het stemmen achterwege te laten bemoeilijk je hen het stemmen,’’ stelt Bushoff.

Een onwenselijke situatie waar snel iets aan moet veranderen als het aan de JS en JD ligt. “Democratie is er per slot van rekening voor iedereen. Mensen met een beperking moeten niet beperkt worden in hun stemrecht,’’ aldus Veerkamp.

Categorie: Nieuws Weblog