#

In Europa: De Zweedse bedelaars

31 Mrt 2015

Vandaag een internationaal verslag van een JD'er overzees; Vincent Boswijk bekijkt de Zweedse bedelaarsproblematiek.


Inmiddels zijn de eerste twee maanden van mijn verblijf in Zweden voorbij gevlogen. Over het algemeen is de stap van studentenstad Groningen naar havenstad Göteborg niet bijzonder heftig.  Zeker als spreker van de taal is het niet moeilijk om je onopvallend tussen de Zweden te begeven. Het belangrijkste dat je moet weten is dat de Zweden dol zijn op een uitgebreide koffiepauze (fika). Het liefst met een kanelbulle en meerdere keren per dag. Tot dusver heeft het wonen hier in Zweden dus vooral een rustgevend effect als je het studeren even vergeet.

Naast het feit dat de alcohol prijzen me nog dagelijks een hartaanval bezorgen is er één ding aan het straatbeeld waar ik maar niet aan kan wennen. Waar je ook komt, is er een groot aantal bedelende mensen, voornamelijk Roma afkomstig uit Roemenië. Waan je je veilig in de tram of in een restaurant, staat er binnen tien minuten een dame met een koffiebekertje van de 7/11 voor je neus te schudden. Tijdens de afgelopen weken is dit één van de grootste punten van discussie geweest met de Zweden die ik ontmoet heb.
Erg populair maak ik mezelf meestal niet in de discussie wanneer ik het vermoeden van een georganiseerde misdaad uitspreek. De meeste Zweden verwijzen direct naar een onderzoek dat heeft uitgewezen dat het bedelen dat en masse gebeurd in de Zweedse steden geen georganiseerde aangelegenheid is.
Een zoektocht op internet leert al snel dat er duidelijk twee kampen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan. Enerzijds wijzen politici op onderzoek van politie dat uitwijst dat er wel degelijk sprake is van georganiseerde misdaad. Anderzijds zijn er politici die van mening zijn dat bedelen financieel niet interessant is voor criminelen, waaruit hun conclusie dat er geen georganiseerde misdaad achter schuilgaat volgt.

In Zweden is bedelen op straat sinds 1964 niet meer verboden. In dat jaar werd de wetgeving opgeheven aangezien de mensen het zo goed hadden dat men er niet van uit ging dat er gebedeld moest worden. De verontwaardigde reacties in kranten op het onlangs ingetrokken wetsvoorstel dat bedelen in Noorwegen moest verbieden en bestraffen met gevangenisstraffen tot maximaal een jaar en bedelen op straat moest verbieden, laat zien hoe de publieke opinie is hier in Zweden.
Of het bedelen op de Zweedse straten nu georganiseerd is of niet, het is een groot probleem. Niet in het minste voor de mensen die hun dagen op straat door brengen. Mogelijk een lichtpunt in de duisternis is een voorbeeld uit Linköping. De gemeente geeft één keer per jaar de mogelijkheid om gratis terug te keren naar het thuisland. Afgelopen februari ging een bus gevuld met Roma op huis aan.
Daarnaast is er al tijden intensief contact met de Roemeense overheid, die volgens de Zweedse politiek de grootste verantwoordelijkheid heeft in het verzorgen van de bevolking. Samen met de Roemeense overheid probeert de Zweedse politiek een oplossing te vinden voor de levensstandaard in Roemenië. Of het op korte termijn helpt het straatbeeld in Zweden te verbeteren valt nog te bezien.

De aanblik van de vele bedelaars op straat maakt duidelijk dat er vandaag de dag nog een groot verschil tussen arm en rijk bestaat. Helaas heeft vandaag de dag nog lang niet iedereen dezelfde mogelijkheden en zijn er nog veel mensen die moeten kampen met discriminatie op verschillende fronten. Tegen de Zweden zeg ik dan ook: nu vooruit!


Heb jij ook een bijzondere ervaring met de samenleving buiten Nederland of Europa? Of wil je jouw kennis en inzicht over een ander onderwerp delen? Neem dan contact op met Commissaris Promotie Wouter van Erkel (promotie@jdgroningen.nl) en wie weet staat hier binnenkort jouw verhaal!

Categorie: Weblog