#

Google News: probleem of symptoom?

09 Nov 2012

De krant: ja of nee? Het internet: ja of nee? Beperkende wet voor internet: ja of nee?
De media ontwikkelen zich in een tempo dat wij mensen soms niet eens kunnen bijhouden. Moeten we de ontwikkelingen aanvaarden en meebewegen, of op onze strepen blijven staan en vasthouden aan onze krant? Een blog van JD-lid Casper Thalen over de urgentie van het internet in ons nieuws. 

 

Eric Schmidt, de bestuursvoorzitter van Google, is afgelopen week op bezoek geweest bij François Hollande. De Franse president wil dat Google kranten gaat betalen voor de getoonde “snippets”, de twee eerste regels van hun artikelen in Google News. Google News is primair een verwijs-service. Op grond van de kopregel en de intro besluit de bezoeker om het hele artikel te lezen op de site van de krant zelf. 

De traditionele media hebben grote moeite met deze dienst. Ze claimen dat Google hun bezoekers wegkaapt van hun homepages, waardoor ze advertentie-inkomsten mislopen. Hollande en Merkel lijken in deze redenering mee te gaan. Hollande dreigt zelfs een wet uit te vaardigen als Google niet zelf met een voorstel komt. Hij stelt dat hij de uitgevers van kranten, boeken en tijdschriften hiermee wil beschermen. Maar is Google News wel echt het probleem voor de traditionele media? Of is er iets veel fundamenters aan de hand?

In 19de eeuw, toen de kranten opkwamen,  waren geen camera’s, telefoons of internet-verbindingen. Wie wilde weten wat er in het land en de wereld gebeurde, was aangewezen op kranten. Omgekeerd, wie iets bekend wilde maken, was ook aangewezen op kranten. Journalisten beheersten het medium en daarmee de inhoud van en de duiding van het nieuws. 

Vandaag de dag gaat het natuurlijk heel anders. Je hoort een gerucht, pakt je telefoon of laptop en schiet het internet op. Je komt direct uit bij het blog van Mark Rutte, of de tweets van Alexander Pechtold. Je checkt het nieuws bij de bron, zonder de tussenschakel van de traditionele media. Verder discusseren of verdiepen gebeurt op fora en blogs - objectief of naar voorkeur gekleurd - maar de nieuwswaarde van internet, en de diepgang van de opiniestukken doen niet meer onder voor die in de krant.

Veel mensen zeggen de krant dan ook op. Het nieuws van 16.00 uur is pas de volgende ochtend beschikbaar. Je kunt niet doorklikken op een ander interessant artikel. Als je hem ergens anders wilt lezen, moet je hem meenemen. Je vult je huis met ontzettend veel oud papier. En tot slot, de krant is duur.

Kortom, het papieren medium is achterhaald. En de organisatie erachter, de krantenredactie, is dat ook, zelfs wanneer die zich vooral richt op de Internet-site. Het internet heeft geen grote redacties nodig. Al die journalisten kunnen ook niet betaald worden uit de advertentie-inkomsten van de site. 

De voorgenomen ingreep van Hollande is dan ook onzinnig. Dit is niet het beschermen tegen plagiaat of  oneerlijke concurrentie. Dit is het kunstmatig in stand houden van een verouderd verdienmodel. Door de komst van internet is de toegevoegde waarde van de krant verdwenen. Hier kun je Google niet aansprakelijk voor stellen. Net zoals dat je Edison niet kwalijk kunt nemen dat honderden kaarsmakers hun baan kwijt raakten.

 
Categorie: Weblog