#

Gelijke kansen op gezelligheid

01 Dec 2017

Een samenleving waarin de welvaart van een individu gebaseerd is op kennis en kunde, niet door afkomst en toeval. Het is een van de grondbeginselen van de Jonge Democraten, en één waar we als bestuur ons graag voor inzetten, juist voor diegenen die helaas door omstandigheden buiten hun controle om het lastig hebben. Voor de persoon die te kampen heeft met slechtziendheid, die in een rolstoel zit of doof is, oftewel personen met een beperking. Op 2 november zijn de Jonge Democraten Groningen, samen met een panel van de verenigde naties en de Jonge Socialisten, de gemeente Tynaarlo afgeweest om horecagelegenheden te beoordelen op toegangkelijkheid, service en veiligheid voor mensen met een beperking.

Het klinkt best vergezocht: De verenigde naties die zich actief zou bemoeien met ondernemers in Tynaarlo. Echter is er zeker wel een verband: in 2016 is het VN verdrag inzake de rechten van mensen met een chronische ziekte of beperking geratificeerd in Nederland. In dit verdrag staat onder andere een algemene verplichting voor gemeenten om mensen met een handicap te betrekken bij het maken van plannen, en beleid dat hun leven raakt. Het VN panel Tynaarlo is opgericht om de gemeente een handje te helpen, en een van hun activiteiten daarvoor is de horecaschouw. Het idee achter deze schouw is dat alle horecagelegenheden in de gemeente Tynaarlo worden gecontroleerd op essentiële punten die nodig zijn zodat mensen met een beperking ook gezellig uit eten kunnen en een goede tijd hebben. Denk aan zaken zoals liften, oppervlakkige drempels en goede verlichting. Omdat de gemeente Tynaarlo best wat horecagelegenheden kent, besloot het panel om vrijwilligers te benaderen die samen met het panel deze gelegenheden gingen keuren. De Jonge Democraten was een van de groepen waar ze graag samen mee zouden willen werken. De reden: PJOs zijn over het algemeen serieuzer wanneer het aankomt op de inzet dan algemene studenten.

We verzamelden vroeg op de avond in een kroegje in Tynaarlo. Hier werden we voorgesteld aan het VN panel en de andere deelnemers, en kregen we een briefing over wat er plaats zou vinden en wat er van ons werd verwacht, onder het genot van een maaltijd. Hierna trokken we erop uit in tweetallen, om per tweetal twee horecagelegenheden te controleren. Om er voor te zorgen dat de omgang tussen de horecamedewerkers en de vrijwilligers vriendelijk bleef, kon men in elke gelegenheid namens het panel een drankje bekostigen. Aan het eind van de avond kwamen we wederom bij elkaar om de resultaten te bespreken en natuurlijk voor de gezelligheid.

Kortom, het was een gezellige maar vooral nuttige activiteit. Één waar we als Jonge Democraten graag mee aan hebben gewerkt, en wiens nut ik persoonlijk kan onderschrijven. Interesse in deelname? Er staat nog een horecaschouw op de planning, welke hoogstwaarschijnlijk 6 of 13 december zal plaats vinden. Neem contact op met een van de huidige bestuurders van de Jonge Democraten Groningen, of spreek ons aan op een van onze wekelijkse activiteiten op de dinsdagavond.

Categorie: Nieuws Weblog